Nieuws

Evenement Dia de los Muertos

"Je sterft twee keer, eerst als je doodgaat, daarna als iemand voor het laatst je naam uitspreekt"


Onze stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats Doetinchem bestaat in november 15 jaar. We gaan dit vieren met een in het oog springend evenement op de Ambtsbegraafplaats aan de Kennedylaan. Dat doen we met een Dia de los Muertos*) in het weekend van 30 oktober t/m 2 november 2021.


Het programma;

Zaterdag 30 oktober, 19.00 uur: Peter Drenth steekt het eerste herdenkingslicht aan op de Ambtsbegraafplaats. Vervolgens worden ruim honderd van deze kaarsen aangestoken, beschikbaar gesteld door uitvaartverzorging Agelink. Het graf van Baron van Diest wordt voor deze gelegenheid versierd en voorzien van informatiebordjes over zijn leven. De kaarsjes branden vanaf dat moment elke avond tot en met 2 november.


Zondag 31 oktober van 13:00 tot 15:00 uur:
Kinderen kunnen bij bakkerij Gaabs terecht voor een gratis workshop Cupcakes versieren met suikerschedeltjes. Natuurlijk wordt er uitgelegd waarom dat op deze manier gebeurt.


Zondag 31 oktober van 19:00 tot 23:00 uur:
lichtjesavond Ambtsbegraafplaats


Maandag 1 november (Allerheiligen) van 19:00 tot 23:00 uur:
lichtjesavond Ambtsbegraafplaats

 

Dinsdagavond 2 november (Allerzielen, Halloween) van 19:00 tot 23:00 uur:
lichtjesavond Ambtsbegraafplaats


Informatie bij het altaar in het Borghuis
Wie geïnteresseerd is in dit evenement kan terecht in het Borghuis. Daar staat die dagen een versierd altaar met meer informatie.

LET OP; OP MAANDAG 1 NOVEMBER IS HET BORGHUIS GESLOTEN.


*)In Zuid-Amerika houdt met de herinneringen aan de overledenen in leven met de viering van de Dia de los Muertos. Dat gebeurt uitbundig met het versieren van graven, eten en drinken bij het graf, verhalen vertellen en muziek maken. Iets dat nogal ver af staat van onze nuchtere Calvinistische stijl van dodenherdenking. Voor ons is dat een extra motivatie om dit evenement te organiseren, waarbij goed uitgelegd wordt wat de achtergrond van deze viering is. Wellicht geeft het aanleiding om met elkaar eens open een gesprek over de dood aan te gaan: hoe wil jij herdacht worden?

 

VERBINDENDE FIETSROUTES.

 

DOETINCHEM - Bijzonder in de Achterhoek zijn twee fietsroutes, die de begraafplaatsen, kerkhoven, urnenvelden en het crematorium in de gemeente Doetinchem verbinden.

U kan de routes geheel zelfstandig rijden langs de 18 mooie, groene en unieke plekken die in Doetinchem, Gaanderen en Wehl te vinden zijn.

 

De routes zijn voor 1 euro te koop bij;

VVV Doetinchem, Burg. van Nispenstraat 2, 7001 BS Doetinchem.

Open van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur.

Zaterdag van 10-14 uur.

 

www.stadsenambtsbegraafplaats.nl

 

Dit project is mogelijk gemaakt met de steun van: gD, Stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats Doetinchem, VVV Doetinchem, Rabobank Graafschap, Naoberfonds Doetinchem, IDeefabriek Arnhem.

 

 

Stad en Ambt, auteur Sylvia Gijsbers.

Het boek “Stad en Ambt” dat ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de stichting is verschenen kunt u via de link “CONTACT” bestellen voor €6,00. Het boek geeft een compleet overzicht van allen die begraven zijn op de beide begraafplaatsen, aangevuld met bijzonderheden die Sylvia uit de archieven heeft opgedoken en foto’s van de graven.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------